Army gd


Ques 21: ………..is essential in soil for plant growth.

  • Carbon dioxide
  • Oxygen
  • Nitrogen
  • Hydrogen

Ans- Nitrogen

Ques 22: Who discovered oxygen ?

  • Albert Einstein
  • john Emburey
  • Graham Bell
  • Joseph Priestly

Ans – Joseph Priestly

Ques 23: Urea fertilizer is ?

  • Nitrogenous
  • Potassium based
  • Phosphoric
  • Mixed

Ans – Nitogenous

Ques 24: Polio is caused by a type of

  • Bacteria
  • None of these
  • Fungus
  • Virus

Ans – Virus

Ques 25: What is Orion ?

  • Constellation
  • Meteor
  • Galaxy
  • Planet

Ans – Galaxy

Ques 26: How many colours are there in a spectrum of light ?

  • 5
  • 1
  • 7
  • 3

Ans – 7

Ques 27: Which types of pollution is responsible for Acid rains ?

  • Soil pollution
  • Air pollution
  • Water pollution
  • Noise pollution

Ans – Air pollution

Ques 28: In nuclear reactor heavy water is used as

  • Moderator
  • Atomic smasher
  • Coolant
  • Fuel

Ans – coolant

Ques 29: ………….. is produced by the vibration of bodies.

  • Electricity
  • Light
  • Thunder
  • Sound

Ans – sound

Ques 30: What is the chemical formula of Salt ?

  • ZnC
  • NaCl
  • NaOH
  • KCl

Ans – NaCI

Updated: April 19, 2023 — 3:58 pm
4 Exams Notification Online - www.4eno.in Sitemap