100 GK Questions for Kids with Answers – Simple General Knowledge pdf

100 GK Questions for Kids with Answers – Simple General Knowledge pdf: As a parents you are always worry about your children’s knowledge, and you should be. But don’t worry we are preparing here some important pdfs which you can download online with a click or you can see what are important gk questions for kids. These questions are collected from various resources. And these are made after knowing the sense, and memorizing power of a child.

When a child go to school, everyone wants their children to be smartest and knowledgeable child but they forget to make them the one. gk questions for kids

100 GK Questions for Kids with Answers

School might be teach many things to the children’s but it is duty of their parents to make them knowledgeable by some General knowledge questions.

These GK question for kids are bundled with answers. So you don’t need to search questions here and their. We have made these questions in Hindi and English. So, when you will teach them via our pdfs then you are not only teaching them General knowledge questions, you are teaching them words and meaning also.

Now you must have understand, how important is the GK questions and answers for kids.

GK Questions for Kids Older than 5 Years class 1

These questions are for age group of 4 to 7. We have researched that these questions can hit there mind when they will here it again and they will surely answer.

1 – What is the name of our Country?
हमारे देश का नाम क्या है?

Ans: India

2 – What is the name of your state?
आपके राज्य का क्या नाम है?

Ans: Uttar Pradesh (Whatever your State name is)

3 – How many months are in a year?
एक साल में कितने महीने होते हैं?

Ans: 12 Months

4 – How many weeks are there in a month?
एक महीने में कितने हफ्ते होते हैं?

Ans: 4 weeks

5 – How many days in a week?
एक सप्ताह में कितने दिन होते हैं?

Ans: 7 Days

6 – How many letters are in the English alphabet?
अंग्रेजी वर्णमाला में कितने अक्षर होते हैं?

Ans: 26 letters

7 – How many directions are there?
दिशाएं कितनी होती हैं?

Ans: 4 Directions

8 – From which direction does the sun rise?
सूरज किस दिशा से उगता है?

Ans: East/पूर्व

9 – How many hands are there in a clock?
घड़ी में कितनी सुईयां होती हैं?

Ans. 3

10 – How many colors are there in rainbow?
इंद्रधनुष में कितने रंग होते हैं?

Ans. 7

11 – What is the capital of India?
भारत की राजधानी क्या है?

Ans. Delhi/दिल्ली

12 – How many angles are there in a triangle?
त्रिभुज में कितने कोण होते हैं?

Ans. 3

13 – Which month has the least number of days?
किस माह में सबसे कम दिन होते हैं?

Ans. February/फ़रवरी

14 – Which is the biggest animal in the world?
दुनिया का सबसे बड़ा जानवर कौन सा है?
Ans. Blue Whale/नीली व्हेल

15 – How many planets are there in our solar system?
हमारे सौरमंडल में कितने ग्रह हैं?

Ans: 8 Planets/ग्रह

16 –  Who is the prime minister of our country?
हमारे देश के प्रधानमंत्री कौन है ?

Ans: Mr. Narendra Damodardas Modi
श्री नरेंद्र दामोदरदास मोदी

17 – How many states are in our country?
हमारे देश में कितने राज्य हैं?

Ans: 28 States

18 – When is children’s day celebrated?
बाल दिवस कब मनाया जाता है?

Ans: 14 November/नवंबर

19 – Which is known as the ship of desert?
किसको रेगिस्तान का जहाज कहा जाता है?

Ans: Camel/ऊंट

20 – Which city is known as pink city?
गुलाबी शहर के नाम से किस शहर को जाना जाता है?

Ans: Jaipur/जयपुर

21 – Which festival is known as festival of colours?
किस त्योहार को रंगों का त्योहार कहा जाता है?

Ans: Holi/होली

22 – Which is the highest mountain in the world?
विश्व का सबसे ऊँचा पर्वत कौन सा है?

Ans: Mount Everest/माउंट एवरेस्ट

23 – How many countries are there in the world?
विश्व में कुल कितने देश हैं?

Ans: 195

24 – How many bones are there in the adult human body?
वयस्क मानव शरीर में कुल कितनी हड्डियां होती हैं?

Ans: 206

25 – Which is the longest river flowing in India?
भारत में बहने वाली सबसे लम्बी नदी कौन सी है?

Ans: Ganga/गंगा

26 – Who was the first person to step on the moon?
चंद्रमा पर कदम रखने वाला पहला व्यक्ति कौन था? 

Ans: Neil Armstrong/नील आर्मस्ट्रांग

27 – Which planet is also known as Red Planet?
कौन सा ग्रह लाल ग्रह के नाम से भी जाना जाता है?

Ans: Mars/मंगल

28 -When do we celebrate Independence Day?
हम स्वतंत्रता दिवस कब मनाते हैं?

Ans: 15 August/अगस्त 

29 – When do we celebrate Republic Day?
हम गणतंत्र दिवस कब मनाते हैं?

Ans: 26 January/जनवरी

30 – What is the official language of India?
भारत की आधिकारिक भाषा क्या है?

Ans: Hindi/हिंदी

31 – How many seconds are in 1 minute?
1 मिनट में कितने सेकंड होते हैं?

Ans: 60 seconds/सेकंड

32 – How many minutes are in 1 hour?
1 घंटे में कितने मिनट होते हैं?

Ans: 60 minute/मिनट

33 – How many players are there in a cricket team?
एक क्रिकेट टीम में कितने खिलाड़ी होते हैं?

Ans: 11 Players/खिलाड़ी

34 – how many teeth does an adult have?
एक वयस्क के कितने दांत होते हैं

Ans: 32

35 – which gas does human being take?
मनुष्य कौन सी गैस लेता है?

Ans: Oxygen/ऑक्सीजन

36 – Which gas does human being release?
मनुष्य कौन सी गैस छोड़ता है?

Ans: Carbon Dioxide/कार्बन डाइऑक्साइड

 

GK Questions for Kids Older than 7 Years or class 2, 3, 4, 5

GK Questions for kids who are older then 7 years or studying in class 3, class 4 class 5 or class 6. Their mind is sharp at that age and whatever you put in their mind it will last for a long time.

So you need to pay attention on them and teach them these GK questions for kids.

1 – Who was the first prime minister of our country?
हमारे देश के प्रथम प्रधानमंत्री कौन थे?

Ans: Pandit Jawaharlal nehru/पंडित जवाहरलाल नेहरू

2 – Who was first president of our country?
हमारे देश के प्रथम राष्ट्रपति कौन थे?

Ans: Dr. Rajendra Prasad/डॉ. राजेंद्र प्रसाद

3 – Who is the president of our country?
हमारे देश का राष्ट्रपति कौन है?

Ans: Dr. Ramnath Kovind/डॉ. रामनाथ कोविंद

4 – How many union territory are in our country?
हमारे देश में कितने केंद्र शासित प्रदेश हैं?

Ans: 8

5 – When did our country become independent?
हमारा देश आजाद कब हुआ था?

Ans: 15 August/अगस्त 1947

6 – When was the constitution of our country came into force?
हमारे देश का संविधान लागू कब हुआ था?

Ans: 26 January/जनवरी 1950

7 – When is Mahatma Gandhi’s birthday?
महात्मा गाँधी का जन्मदिन कब मनाया जाता है?

Ans: 2 October/अक्टूबर

8 – When is Independence Day celebrated?
स्वतंत्रता दिवस कब मनाया जाता है?

Ans: 15 August/अगस्त

9 – When is Republic Day celebrated?
गणतंत्रता दिवस कब मनाया जाता है?

Ans: 26 January/जनवरी

10 – Which is the biggest planet in our solar system?
हमारे सौरमंडल का सबसे बड़ा ग्रह कौन सा है?

Ans: Jupiter/बृहस्पति

Download pdf of GK Questions for Kids

Here is the Pdf link which you can download easily with just a click. GK Questions for kids with answers pdf is is the link below. Download it and you can teach them it offline.

Download pdf for from here – click here

In that manner, You can teach them online, Just bookmark this page and it will help you to know more.

Updated: June 28, 2021 — 5:09 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Exams Notification Online - www.4eno.in Sitemap