100 Easy GK Questions in English – General Knowledge Question And Answer

100 Easy GK Questions in English – General Knowledge Question And Answer : In today’s article, we have brought for you 100 Easy GK Questions in English which is asked in all competitive exams. All the important questions that can be made from general knowledge and those exam questions asked in the previous exam have been included. These 100 Easy GK Questions in English will be very useful in your upcoming exams like PSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railways, UPPSC, RPSC, BPSC, MPPSC, TNPSC, MPSC, KPSC and other competitive exams.

100 Easy GK Questions in English – General Knowledge Question And Answer

In this article, we have brought many questions related to 100 Easy GK Questions in English for you, as well as their exact answers will also be told to you in the article, so that you can increase your general knowledge treasury and get more and more current affairs and general knowledge. to know about.

General Knowledge is abbreviated as GK, which means General Knowledge in Hindi. Information that everyone should know about is often called GK. General Knowledge can be related to any subject. Although whatever comes under it is very simple, which is easy to remember.

100 Easy GK Questions in English

1. Bihu is the famous festival of which state?
Ans:- Assam

हमेशा सीखने का मौका
अगर आप हमेशा कुछ चाहते हैं तो ये यूट्यूब चैनल सब्सक्राइब कर दो।
सीखने के साथ जीतने का भी मौका मिलेगा।
यहाँ सब्सक्राइब करें

2. Which vitamin is found in abundance in Amla?
Ans:- Vitamin C

3. Who was the first Governor General of India?
Ans:- William Bentinck

4. In which country was paper invented?
Ans:- China

5. Who founded Arya Samaj?
Ans:- Swami Dayanand

6. What is the script of Punjabi language?
Ans:- Gurmukhi

7. Which is the southernmost edge of the mainland of India?
Ans:- Kanyakumari

8. Which party was founded by Subhash Chandra Bose after leaving the Congress in 1939?
Ans:- Forward Block

9. Who is known as ‘Punjab Kesari’?
Ans:- Lala Lajpat Rai

10. Who killed Saunders?
Ans:- Bhagat Singh

11. Who gave his sacrifice first in the revolt of 1857 AD?
Ans:- Mangal Pandey

12. Who founded the ‘Brahma Samaj’?
Ans:- Raja Rammohun Roy

13. What was the original name of Swami Dayanand Saraswati?
Ans:- Moolshankar

14. Who gave the slogan ‘Lots on the Vedas’?
Ans:- Dayanand Saraswati

15. Who founded the ‘Ramakrishna Mission’?
Ans:- Swami Vivekananda

16. When did Vasco da Gama come to India?
Ans:- 1498 AD.

17. Where was Vasco da Gama from?
Ans:- Portugal

18. Where is Hawa Mahal situated?
Ans:- Jaipur

19. Which Sikh Guru is considered the founder of Sikhism?
Ans:- Guru Nanak

20. Which great man is called ‘Iron Man’?
Ans:- Sardar Patel

21. Which great man is called Netaji?
Ans:- Subhash Chandra Bose

22. What is the name of the Samadhi of Lal Bahadur Shastri in Delhi?
Ans:- Vijay Ghat

23. Who is the author of Mahabharata?
Ans:- Maharishi Ved Vyas

24. Who was the permanent president of the Constituent Assembly?
Ans:- Dr. Rajendra Prasad

25. Who was the chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?
Ans:- Dr. Bhimrao Ambedkar

26. World ‘Red Cross Day’ is celebrated on which date?
Ans:- May 8

27. Which country is famous as the country of sunrise?
Ans:- Japan

28. ​​International Women’s Day is celebrated on which date?
Ans:- 8 March

29. Which is the smallest state in India in terms of area?
Ans:- Goa

30. Onam is the famous festival of which state?
Ans:- Kerala

31. When did Delhi become the capital of India?
Ans:- 1911

32. Which is the brightest planet?
Ans:- Venus

33. Who wrote the national anthem of India?
Ans:- Bankim Chandra Chatterjee

34. Who first called Mahatma Gandhi the Father of the Nation?
Ans:- Netaji Subhash Chandra Bose

35. What is our national calendar?
Ans:- Shaka Samvat

36. What is the duration of singing the national anthem?
Ans:- 52 seconds

37. Who discovered radioactivity?
Ans:- Henry Becquerel

38. Pace maker is related to which part of the body?
Ans:- Heart

39. Which gland of the human body is called ‘master gland’?
Ans:- pituitary gland

40. Which is the purest form of carbon?
Ans:- Diamond

41. Who invented X-ray?
Ans:- Rantjan

42. When was the United Nations Organization established?
Ans:- 24 October 1945

43. Where is the headquarters of the United Nations Organization located?
Ans:- New York

44. Who was the first Secretary General of the United Nations Organization?
Ans:- Trigeveli

45. How many countries are members of the United Nations at present?
Ans:- 193

46. How many countries are members of the United Nations Security Council?
Ans:- 15

47. How many countries are permanent members of the United Nations Security Council?
Ans:- 5

48. Where is the International Court of Justice located?
Ans:- In The Hague, Holland

49. Who is the present Secretary General of United Nations Organization?
Ans:- Ban-ki-moon

50. Who said “Freedom is my birthright and I will have it”?
Ans:- Lokmanya Tilak

51. For how long are the members of the Rajya Sabha elected?
Ans:- Six years

52. What is the script of Hindi language?
Ans:- Devanagari

53. What is the name of our galaxy?
Ans:- Milk Mekhla or Milky Way

54. Which was the first Hindi language newspaper?
Ans:- Udant Martand

55. In which dialect of Hindi language Tulsidas’s Ramcharitmanas is written?
Ans:- Awadhi

56. Who is called the state poet of Haryana?
Ans:- Udaybhanu Hans

57. Who composed the famous flag song “Jhanda Uncha Rahe Hamara”?
Ans:- Shyamlal Gupta Councilor

58. Milk fever disease in animals is caused due to the deficiency of
Ans:- Calcium

59. By which part of the human body urea is filtered from the blood?
Ans:- Kidney

60. Which is the only Indian who has got the Nobel Prize in Economics?
Ans:- Prof. amritya sen

61. Bharat Ratna Ustad Bismillah Khan is famous for playing which instrument?
Ans:- Shehnai

62. Who was the last Governor General of India?
Ans:- C.Rajagopalachari

63. Which Mughal emperor was illiterate?
Ans:- Akbar

64. Who founded the city of Amritsar?
Ans:- Guru Ramdas

65. Who was the founder of Ghadar Party?
Ans:- Lala Hardayal

66. Who started the system of langar in Sikh history?
Ans:- Guru Angad Dev

67. Where is Qutub Minar located?
Ans:- Delhi

68. Where is the Gateway of India located?
Ans:- Mumbai

69. Where is India Gate located?
Ans:- New Delhi

70. Where is the Taj Mahal located?
Ans:- Agra

71. Where was the ‘Azad Hind Fauj’ established?
Ans:- Singapore

72. When is Teacher’s Day celebrated?
Ans:- 5 September

73. When is Sports Day celebrated?
Ans:- 29 August

74. Mahatma Gandhi’s birthday is celebrated on which date?
Ans:- October 2

75. What is the full name of Mahatma Gandhi?
Ans:- Mohan Das Karamchand Gandhi

76. Who gave Gandhiji the title of Mahatma?
Ans:- Rabindranath Tagore

77. Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’?
Ans:- Mahatma Gandhi

78. Which is the highest civilian honor of India?
Ans:- Bharat Ratna

79. Who is the first person to step on the moon?
Ans:- Neil Armstrong

80. Who is the first Indian to go to space?
Ans:- Rakesh Sharma

81. What is the name of the first Indian satellite and when was it launched?
Ans:- Aryabhata in the year, 1975

82. Who is the present Secretary General of the United Nations Organization?
Ans:- Ban Ki Moon

83. International Women’s Day is celebrated on which date?
Ans:- 8 March

84. What is the currency of China?
Ans:- Yuan

85. Who is the founder of Red Cross?
Ans:- Henry Dunant

86. Which disease is caused by the deficiency of hemoglobin?
Ans:- Anemia

87. Who is called Bharat Nightingale?
Ans:- Sarojini Naidu

88. Who started the construction of Qutub Minar in Delhi?
Ans:- Qutubuddin Aibak

89. What is the length of the coast line of India?
Ans:- 7516

90. Which country is the largest producer of mica in the world?
Ans:- India

91. Who built the Grant-trunk road?
Ans:- Sher Shah Suri

92. Deficiency of vitamin ‘B’ causes which disease?
Ans:- Beri-Beri

93. What are fat soluble vitamins?
Ans:- ‘A’ and ‘E’

94. What is the chemical name of common salt?
Ans:- NaCl

95. What is the chemical name of laughing gas?
Ans:- Nitrous Oxide (N2O)

96. What is the chemical name of washing soda?
Ans:- Sodium Carbonate

97. Brass is a mixture of which two metals?
Ans:- Copper and Zinc

98. What is the permanent memory of a computer called?
Ans:- ROM-Read Only Memory

99. In which session the Congress was divided into two parties namely moderate and extremist?
Ans:- In the Surat session of 1907

100. Who built the Brihadeshwara Temple of Tanjore?
Ans:- Rajaraja I Chola

Top GK Questions for Kids with Answers  Click Here
सामान्य ज्ञान GK Questions And Answers In Hindi Pdf Free Download Click Here
SSC GD Question Paper In English For 2023 Exam Download pdf Click Here
JNV Model Question Paper 2022 Class 6 in Hindi pdf Download Click Here

Knowledge of General Information (GK) is not only important for the exam, but sometimes we should also have general knowledge information to display our knowledge among the people, so that amongst the four of us, there is a need for education on education. Don’t just remain a mute spectator in the discussion. So let’s have a look at some of the 100 Easy GK Questions in English.

Updated: September 14, 2022 — 10:41 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Exams Notification Online - www.4eno.in Sitemap